Så här såg en av den angripna bilarna ut efter inbrottet på en bilfirma i Nyköping. Tillvägagångssättet kräver stor kunnighet och erfarenhet, enligt polisens utredning. Foto: Pontus Stenberg

Fängelse och utvisning för bildelstjuvar

Uppdaterad
Publicerad

De tre män som greps på bar gärning misstänkta för att ha stulit reservdelar ur 16 BMW-bilar har nu dömts. Männen får alla fängelse och utvisning.

En lördagsnatt i mitten av mars larmades polis till en bilfirma i Nyköping. Övervakningskameror visade att tre män krossade rutor och tog delar ur flera bilar. När polisen kom till platsen försökte männen fly. De kunde gripas och i deras väskor hittades reservdelar från 16 bilar.

– Det här verkar vara någon form av organiserad brottslighet, sa Urban Nordkvist, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen till SVT då.

Stöldgods för en miljon

Nu har männen dömts till fängelse i ett år, ett år och två månader respektive ett år och tre månader. Två av männen är medborgare i Moldavien medan den tredje är rysk medborgare. Alla tre döms till utvisning efter avtjänat straff.

Tingsrätten skriver i sin dom att stölderna präglats av yrkesskicklighet och måste ha föregåtts av planering. Marknadsvärdet för stöldgodset beräknas till närmare en miljon kronor.

Organiserad brottslighet bakom

Antalet bildelsstölder ökar kraftigt i hela Sverige enligt siffror från branschorganisationen Larmtjänst. Enligt polisen är det organiserade ligor som ligger bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.