Majoriteten av utbildningarna på MDH har färre sökande än tidigare år. På samma sätt ser det ut på de flesta av landets högskolor. Foto: SVT/Emma Larsson

Färre söker till Mälardalens högskola

Publicerad

Allt färre söker till utbildningar på Mälardalens högskola (MDH). Jämfört med hösten förra året har majoriteten av programmen tappat sökande.

– Det är en trend i hela landet, det är högkonjunktur och fler väljer att jobba, säger Susan Sahlberg, verksamhetschef vid antagningen på MDH.

Totalt handlar det om cirka 300 färre sökande till MDH:s program. Endast 12 av 46 program har fler sökande än förra året medan 30 har färre. i övriga program har antalet sökande stått still.

Lärar- och förskollärarprogrammen tappar

Särskilt stort är tappet av sökande till program där behovet av att utbilda ny personal är stort, som lärare, förskollärare och sjuksköterska. Men enligt Susan Sahlberg finns det inga skäl att oroa sig.

– Vi har färre sökande, men vi har ändå fyllt våra utbildningsplatser och har gott om reserver, säger hon.

Svårt att påverka

Om söktrycket fortsätter att minska kan det dock bli tal om åtgärder.

– Minskar antalet platser är det någonting som högskolan måste titta, men det kan ju bero på sådant som är svårt att påverka, säger Susan Sahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.