Mannen tog emot arvspengar som han sedan förde över till närstående. Foto: TT

Åklagaren misstänker: Eskilstunabo gömde stort arv för att få bidrag

Uppdaterad
Publicerad

En man i 55-årsåldern har fått 222 610 kronor i försörjningsstöd från Eskilstuna kommun, samtidigt som han hade ett arv på cirka 341 000 kronor som han inte berättade om. Mannen åtalas nu för bidragsbrott och grov oredlighet mot borgenär.

Enligt åtalet ansökte mannen om ekonomiskt bistånd vid 27 tillfällen under perioden 11 mars 2020 till 11 februari 2022. Dagarna innan den första ansökan ska han ha tagit emot arvspengarna på ett nyöppnat konto och sedan överfört dem till närstående personer.

Tänkte köpa båt

– De har tagit ut kontanter efter att pengarna fördes över. Jag misstänker att de till stor del gått till mannens egna konsumtion, säger åklagare Anton Larsson Forsberg.

Åklagaren tror att mannen bland annat köpt möbler, kläder, unnat sig god mat och planerat att köpa en båt för delar av arvet.

Skulder hos Kronofogden

Den misstänkte har skulder hos Kronofogden och åklagaren gör bedömningen att pengarna flyttades då han inte ville riskera en utmätning.

Mannen förnekar brott, men enligt åklagaren erkänner han bland annat att han överfört pengarna till andra personer och att han ansökt om ekonomiskt bistånd även fast han hade fått ett arv.

– Han såg inte de här pengarna som en inkomst och att han var tvungen att berätta det för kommunen. Han säger att han tänkte inte på att det skulle vara något brottsligt, säger Anton Larsson Forsberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur tre av de dömda Eskilstunaborna bidragsfuskade. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.