Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Så gör bidragsfuskarna. Hör Magnus Minh Gustafsson berätta om de vanligaste metoderna. Foto: SVT

Så fuskar Eskilstunaborna med bidrag – kostar över 20 miljoner varje år

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun förlorar årligen 20 miljoner kronor på bidragsfusk. Kommunen jagar aktivt fuskare sedan 2020 och förra året gav arbetet resultat i form av bland annat 27 polisanmälningar om bidragsbrott, fem fällande domar och 360 000 kronor i återbetalda bidrag.

Fuskjägarna kallas för FUT-gruppen och arbetar mot felaktiga utbetalningar. Den har funnits sedan 2020 men först förra året drog det ordinarie arbetet igång på riktigt och man kunde börja skörda frukten.

2022 gjordes 27 polisanmälningar vilket går att jämföra med åren 2016-2020 då man gjorde två polisanmälningar.

– Vi har satt lampan på det, säger Magnus Minh Gustafsson, chef för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Högre än tio procent

Enligt en statlig utredning om välfärdsbrott är det fyra procent av kommunernas ekonomiska bistånd som är felaktigt utbetalt. Men för kommuner som Eskilstuna och Södertälje är siffran mer än dubbelt så hög – runt tio procent.

– Jag tror det finns goda skäl att anta att vi ligger högre än tio procent. Utifrån de resultat vi har, så hittar vi väldigt många och det ger ju en indikation om att det är högre, säger Magnus Minh Gustafsson.

Fått mer resurser

Sedan årets start har FUT-gruppen fått en handläggare som endast arbetar med återbetalning av felaktigt utbetalade bidrag.

I klippet ger Magnus Minh Gustafsson tre exempel på hur bidragsfuskarna går tillväga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.