Kyrkskolan i Mellösa. Foto: SVT

Flenspolitiker vill lägga ner skolor

Uppdaterad
Publicerad

I dag sade barn- och utbildningsnämnden i Flen ja till en ny skolorganisation som bland annat innebär att två landsbygdsskolor läggs ner. Men det var inget enigt beslut.

– Vi kom fram till att vi ställer oss bakom förslaget, en majoritet för det, som facknämnd. Sedan så lyfter vi frågan till fullmäktige som faktiskt äger den, säger Kristina Jävergren (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förslaget om en ny skolorganisation innebär bland annat att Ekbackens skola i Sparreholm och Kyrkskolan i Mellösa läggs ned.

Centerpartiet lade ett motförslag om att behålla landsbygdskolorna, men röstades ned. Kristdemokraterna avstod från att delta i beslutet.

– Vi ser att de landsbygdsskolor som finns i vår kommun i dagsläget bör finnas kvar. Det är trygghet för familjer som är A och O för oss. Trygghet och närhet för de små barnen, säger Anna Jernemalm (KD), ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

I dag är det nästan fyra av tio elever i Flen som inte klarar grundskolan.

I kväll tar kommunfullmäktige ställning till en satsning på närmare 22 miljoner kronor för höja kvalitén på skolan. Ytterst är det kommunfullmäktige som beslutar om den nya skolorganisationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.