Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket ska man spara och vad gör man om man inte har råd? Sparekonom Anders Stenkrona svarar i klippet. Foto: SVT/TT

Fler drar in på sparande till barnen – ekonomens tips: ”Det kan bli en riktig hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Dyrare matpriser, bränslekostnader och räntehöjningar har gjort att allt färre sparar pengar till sina barn. Det visar en undersökning.

20 procent hade minskat eller helt avslutat sitt sparande till barnen. Det visar en undersökning som genomförts av Kantar Sifo där ett urval av 1000 personer, som ska spegla befolkningen, har tillfrågats.

Även andelen som får veckopeng eller månadspeng minskar.

– När det är tuffa tider tar man ofta bort utgifter. Sist i turordningen är utgifter till barnen. Det visar att det är extra kärvt för hushållen just nu, säger sparekonom Anders Stenkrona på Nordea, som ligger bakom undersökningen.

Majoriteten sparar

Men sparande till barnen är fortfarande något som många prioriterar. 55 procent sparar i någon form och 62 procent av barnen får regelbunden fickpeng.

Enligt Anders Stenkrona är ett skäl till att spara till barnen att bidra till en kontantinsats till ett framtida boende.

”Viktigt att involvera”

Är det verkligen nödvändigt att spara till sina barn?

Det här är ett jättebra tillfälle att ge sina barn en ekonomisk försprång in i vuxenvärlden, men man ska vara lite försiktig. Om ett barn plötsligt får pengar kan det bli lite av en lotterieffekt som gör att de inte spenderar sina pengar på bästa sätt. Därför är det viktigt att involvera sina barn i sparandet för att de ska lära sig om pengar.

Hur mycket bör man spara och vad gör man om man inte har råd? Sparekonom Anders Stenkrona svarar i videoklippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.