Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör föräldrarna om sparandet till barnen i inflationstider: ”Hela barnbidraget”. Foto: Serafia Olausson/SVT

Föräldrar om sparande till barnen: ”Lägger hela barnbidraget”

Uppdaterad
Publicerad

Barnsparandet minskar i landet, det visar en ny undersökning. Men i Eskilstuna har den utvecklingen inte märkts av bland de föräldrar som SVT pratat med – i flera fall sparas hela barnbidraget.

För många är det viktigt att spara till sina barn. Det är omkring 55 procent som gör det, enligt en Kantar Sifo-undersökning som Nordea beställt.

Från förra året har dock andelen som minskat eller avslutat sitt barnsparande ökat med 20 procent, vilket kan vara en direkt konsekvens av de ökade kostnaderna i samhället.

Sparar till framtida körkort eller bostad

Småbarnsmamman Lisa Pavasson, som vanligtvis sparar hela barnbidraget, har påverkats av det rådande ekonomiska läget.

– Det har blivit lite svårare, men det har funkat bra ändå. Vissa månader, inför olika säsonger när barnen behöver nya kläder, har jag fått ta av barnbidraget, berättar hon.

Hon sparar bland annat till framtida utgifter som körkort eller bostad.

Vill ha inkomstprövning

Magnus Fransson har också möjlighet att spara hela barnbidraget till sina barn, men tycker samtidigt att bidraget borde vara inkomstprövat.

– Vissa kanske inte ens behöver bidraget, medan andra kanske skulle behöva ha lite mer. Jag tycker att det är lite snedvridet faktiskt, säger han.

Så gör vi med sparandet till barnen – hör föräldrarna berätta i videoklippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.