Färre röstade i valet till stiftsfullmäktige än under 2017. Foto: SVT

Rösterna färdigräknade: Så många röstade i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

19 september genomfördes kyrkovalet. Nu har rösterna räknats färdigt och visar att något fler röstat i Strängnäs stift än vad som preliminärt framkom dagen efter valet.

Totalt 17,36 procent av de röstberättigade till valet till stiftsfullmäktige i Strängnäs valde att gå till valurnorna. Det innebär 52 000 röstande, uppger Strängnäs stift i ett pressmeddelande.

Enligt stiftet är det något fler än vad som framgick av de preliminära siffrorna dagen efter valet, men samtidigt något färre än till valet 2017 då 18,61 procent röstade.

Enligt det nu slutställda resultatet backar Socialdemokraterna (S) med ett mandat, men är fortfarande största nomineringsgrupp med 20 mandat i stiftsfullmäktige.

Politiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) utökade med fyra mandat och med sina 15 mandat är de näst största gruppen följt av Centerpartiet (C) som backar från nio till sju mandat. 

Fria liberaler i Svenska kyrkan (FISK) förlorar sitt enda mandat och åker ur stiftsfullmäktige.

Här hittar du det slutgiltiga resultatet till stiftsfullmäktige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.