Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka varor är det som brukar hamna i svinndiskarna? Hör Tomas Gustavsson berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Fler söker sig till svinndiskarna när matpriserna skenar

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren är det mycket som blivit dyrare – bland annat maten. I många butiker har man länge sålt ut varor med kort datum, men det är först nu som konceptet tagit fart.

Hos de butiker som SVT Nyheter Sörmland har varit i kontakt med ser man samma trend – svinnvarorna går åt fortare än tidigare.

Kylarna fylls på varje dag med varor som närmar sig sitt bäst-före-datum och det tar inte lång tid innan de gapar tomma.

– Vissa kunder kommer flera gånger per dag för att se om vi fyllt på kylen, säger Andreas Degnell, butikschef på Coop Triangeln i Eskilstuna.

Förändrad attityd

På Ica Maxi i Eskilstuna har man sedan några år en så kallad “svinnmaskin”. Ju längre varorna står i kylen desto lägre pris får de. Och även där märker man ett ökat intresse för svinnvaror.

– Det har skett en attitydförändring. Förut tittade man på datum och var strikt med det, men nu kollar man och luktar på maten för att se om det är okej, säger Tomas Gustavsson, marknadschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.