Under vintern lockar långfärdsskridsko många till Sörmland. Foto: SVT arkiv

Fler turister valde Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland lockade många fler nya besökare förra året jämfört med året innan. Regionen är tvåa i landet när det gäller antalet nya turister.

– Det är glädjande siffror, säger Ola Lindgren Nilsson, vd för STUA som utvecklar besöksnäringen i länet.

Övernattningarna ökade med nio procent i Sörmland under 2016. Så positiv ökning har länet inte haft på många år, enligt senaste statistiken från Tillväxtverket och SCB. Även de utländska besökarna ökade under 2016, med 1,5 procent.

Ola Lindgren Nilsson på STUA säger att de var osäkra på hur hela årets utfall skulle bli.

– Men vi har sett i de månatliga rapporterna att det har sett bra ut. Och de här siffrorna visar bara antalet gästnätter, vilket är en mindre del av besöksnäringen, säger han.

Inte hela bilden

Den största delen genereras i stället av de fastboende och av boende i fritidshus. På sommaren och helgerna är det många som kommer till Sörmland och shoppar, besöker turistmål och så vidare. Under andra kvartalet i år presenteras besöksstatistiken som visar hela bilden.

Enligt Ola Lindgren Nilsson är mångfalden i länet en styrka.

– Vi har kulturhistoria med de gamla småstadsmiljöerna i Malmköping, Torshälla och Mariefred, vi har 400 slott och herresäten, rika matupplevelser och många outdooraktiviteter. Nu på vintern kommer många hit för att åka långfärdsskridskor, säger han.

Gotland i topp

Enligt den färska statistiken, som är preliminär än så länge, tillbringade besökarna sammanlagt 1.119.172 nätter i hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och privata stugor och lägenheter i Sörmland.

Allra flest nya turister, sett till landet som helhet, lockade Gotland. Där var uppgången elva procent. Trea är Gävleborg med åtta procent. Fortfarande är det storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne som har flest övernattningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.