Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Få killar testar sig för könssjukdomar: ”Många fler skulle behöva komma till oss”

Uppdaterad
Publicerad

Betydligt färre killar testar sig för klamydia i Sörmland jämfört med tjejer, enligt ungdomsmottagningen i Eskilstuna. Liknande trend ser man på fler ungdomsmottagningar i runt om landet, enligt Emma Younis, barnmorska på ungdomsmottagningen.

– Det finns mycket att göra för att få fler killar att söka sig till oss.

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Nu efter pandemin har många ungdomar börjat dyka upp oannonserat på ungdomsmottagningen i Eskilstuna för att testa sig igen. Många testar sig på vägen hem efter skolan, enligt barnmorska Emma Younis.

– Ungdomar lever väldigt mycket här och nu, så det här med pandemin det var något som skedde för länge sen och man vill vara ute i krogsvängen igen, för att man inte har varit det på tag. Framför allt under sommaren har man haft fler sexkontakter än under pandemin, säger Emma Younis på ungdomsmottagningen i Eskilstuna.

Hör Emma Younis berätta i klippet ovan spridningen av klamydia just nu.

Lista: Tre vanliga könssjukdomar i Sörmland 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.