Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har sex oftare och med fler”. Hör Signar Mäkitalo om ökningen av smittade i könssjukdomar i klippet. Foto: Erik Kammerland /SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mer sex efter pandemin – nu ökar antal fall med klamydia och gonorré

Publicerad

Fler smittas av könssjukdomar efter pandemin. Under 2022 har fler fall av klamydia och gonorré upptäckts jämfört med samma period i fjol.

I hela landet handlar det om över 27 000 fall av klamydia till och med oktober, mot 25 400 under samma period i fjol, enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten.

I Sörmland handlar det om 663 fall hittills under 2022 och ökningen av antalet klamydiasmittade beror på fler och längre utekvällar på krogen samt ökat resande som lett till fler tillfälliga kontakter, enligt smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

– Vi beter oss mer och mer som förut och coronan har släpp greppet om vårt psyke, säger han.

Även fallen av gonorré, som är en ovanligare sjukdom än klamydia, ökar och hade i oktober passerat nivån för hela 2021 och låg på samma nivåer som 2018. Klamydian ligger trots årets ökning ännu på lägre nivåer än före pandemin 2019.

”Sex oftare och med med fler”. Hör Signar Mäkitalo berätta om ökningen i antalet smittade i klippet ovanför.

Lista: Tre vanliga könssjukdomar i Sörmland 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.