Till hösten planerar landstinget Sörmland att dra igång så kallade lättakuter på flera landstingsdrivna vårdcentraler.

Fler vårdcentraler ska få lättakuter

Uppdaterad
Publicerad

Först ut var den privata vårdcentralen Smeden, men även landstingets vårdcentraler kan få så kallade lättakuter. Först måste dock tekniken komma på plats.

Till vårdcentralen Smedens lättakut kan patienter numera gå direkt utan att ha en tid inbokad. Patienten skriver in sina uppgifter och besvär på en dator i besöksrummet.

Kan starta till hösten

Även landstinget Sörmland planerar att införa liknande lösningar på ett tiotal vårdcentraler till hösten. En upphandling pågår för att få tekniken på plats.

– Det finns olika lösningar, bland annat den som Smeden använder, men det finns även lösningar där patienten skriver ner sina besvär digitalt redan innan man går till doktorn. Då får doktorn patientens bakgrund direkt, säger Asghar Farahani, hälsovalschef i landstinget Sörmland.

Syftet då, är det att avlasta telefonrådgivningen?

– Nej. Syftet är bättre tillgänglighet och att höja kvaliteten.

Ogillar begreppet

Landstinget inför så kallade lättakuter på några utvalda vårdcentraler till att börja med. Fler kan bli akutella om försöket faller väl ut.

Men Farahani vill inte gärna kalla det för just lättakut.

– Nä, jag är emot det här. Då blir det en diskussion om när det är lätt och när det är svårt. Vi har ett primärvårdsuppdrag och i det ligger att alla som behöver vård ska få det samma dag. Pratar vi om lättakut, då skapar vi förvirring bland vanligt folk. Det kan kallas för snabbspår eller drop-in, det har jag ingen idé om, men vi tittar på olika modeller, säger Farahani.

Mer digitalisering på gång

Fler digitala lösningar är att vänta.

– Under hösten satsar vi stort på olika digitala lösningar. Då kommer man att se stora aktiviteter, säger Asghar Farahani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.