Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas och Tibelle: En duo med ett uppdrag. Hör husse Andreas om hur det är att vara fodervärd till tiken Tibelle som tränas för jobb inom försvaret eller polisen. Foto: SVT

Nu ska Försvarsmakten utbilda fler valpar: ”Hoppas hon blir en bra soldat”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten ska öka antalet valpar som utbildas till tjänstehundar de kommande åren. Schäfertiken Tibelle är en av aspiranterna – och hon bor nu tillfälligt hemma hos fodervärden Andreas Jakobsson i Strängnäs.

Möjligheten att jobba hemma gjorde att han och hans familj bestämde sig för att bli fodervärdar.

– Det är mycket hund och kan bli en del tuffa tag, men hon funkar med oss alla, säger Andreas Jakobsson.

Unikt för Sverige

Försvarsmaktens Hundtjänstavdelning har en avelsavdelning i Sollefteå. När valparna är 8–10 veckor placeras de ut hos olika familjer som ansvarar för den första uppfostran.

– Det här är ett unikt projekt som Sverige har med avel av tjänstehundar, det finns ingen annanstans i världen, säger fodervärdskonsulenten Madelene Dahlgren vid Försvarsmakten.

Intresset för att bli fodervärd har ökat sedan pandemin, då fler började tillbringa mer tid hemma. I region Öst, där bland annat Strängnäs och Stockholm ingår, finns ungefär 60 fodervärdar och i hela landet omkring 350 stycken.

– Hundarna behövs inom Försvarsmakten, polisen, hemvärnet och även inom tullen, säger Madelene Dahlgren.

Omvärldsläget påverkar

I nuläget avlas omkring 220 valpar fram varje år. Men målsättningen är att öka antalet valpar till 300 år 2026.

– Det är på grund av det osäkra omvärldsläget att fler tjänstehundar behövs, säger Therése Åkerstedt, kommunikationschef vid Luftstridsskolan.

Under tiden den blivande tjänstehunden bor hos sin tillfälliga familj fungerar fodervärdskonsulenten som instruktör. Ungefär varannan vecka träffar Andreas och Tibelle Försvarsmakten för att få nya övningar att jobba med.

– Det är vardagslydnad, att få hunden förmågan att lära sig. Vi måste ge Tibelle så bra förutsättningar som möjligt för att kunna gå vidare sedan. Jag hoppas hon blir en bra soldat och kan hjälpa till, säger Andreas Jakobsson.

Då blir hunden en soldat

När valpen har blivit omkring 18 månader är det dags för ett lämplighetstest.

Fodervärden är med under hela testet då hunden får visa upp om den har rätt egenskaper.

Efter testet får fodervärden veta om hunden är lämplig. I så fall tar Försvarsmaktens hundavdelning över – och hunden får ett nytt hem.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.