Tre döda efter krasch på E4 vid Tystberga

Uppdaterad
Publicerad

Två unga män och en man i 50-årsåldern har dött och en vårdas på sjukhus med livshotande skador efter en kraftig frontalkollision mellan en personbil och en minibuss på E4 strax före avfarten mot Tystberga natten till söndagen.

Olyckan skedde efter att en bil med tre unga män i 18–20-årsåldern vägrat stanna vid en poliskontroll.

– Ett av fordonen skulle kontrolleras av patrull vid 22.33 men ville inte stanna utan ökade i stället farten och körde ifrån patrullen söder om Nyköping. När patrullen inledde förföljande så upptäcktes att bilen kolliderat in i en annan bil vid 22.47, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisregion Öst.

Han förklarar att ett vägarbete pågår på den delen av motorvägen, vilket gör att fordon som färdas både söderut och norrut behöver använda samma väghalva.

Tre döda

Bilen som kört ifrån polispatrullen fattade eld efter kraschen och två av de tre passagerarna i bilen omkom, likaså personen i minibussen.

– Det var en 50-årig man som körde det mötande fordonet som ungdomarna kolliderade med. Han avled omgående, säger Peter Ström.

Den tredje unge mannen i personbilen fördes med ambulanshelikopter till Karolinska universitetssjukhuset med livshotande skador.

Anhöriga är underrättade.

Förundersökning inledd

E4 stängdes i båda riktningarna vid olycksplatsen.

– Bilarna har tagits i beslag och polisen utreder händelsen, säger Ström.

I nuläget gäller brottsrubriceringarna hastighetsöverträdelse, grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada samt grovt vållande till annans död.

För att undersöka om polisen eventuellt har agerat fel vid händelsen har en förundersökning om tjänstefel inletts vid Särskilda åklagarkammaren.

– Det är rutin och ingen är misstänkt för något brott, säger överåklagare Anders Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.