I åklagarens bevisning finns bland annat muntliga uppgifter och pengatransaktioner över Swish. Foto: TT/SVT

Flera åtal att vänta i samband med sexköpshärva i Eskilstuna

Publicerad

I början av sommaren slog polisen till mot en massagesalong i Eskilstuna kommun. En kvinna i 40-årsåldern greps och misstänks nu för grovt koppleri. Samtidigt som åtal förbereds mot henne planerar åklagaren för separata åtal mot ett flertal män som misstänks ha köpt sex på salongen.

Det var i början av juni som tillslaget skedde mot salongen. Kvinnan i 40-årsåldern har sedan dess både anhållits och omhäktats ett flertal gånger misstänkt för grovt koppleri.

– Brottsmisstankarna gäller perioden 1 januari 2018 till 4 juni i år då tillslaget skedde, säger vice chefsåklagare Jessica Wenna.

Hundratalet sexköp

Enligt henne finns det misstankar om ett stort antal sexköp med anknytning till verksamheten under den här perioden.

– Ja, det handlar i vart fall om ett hundratal sexköp. Sedan kan det ju vara så att någon person köpt sex vid flera tillfällen.

Flera kvinnor

Jessica Wenna säger att det arbetat många kvinnor inom den misstänka verksamheten. Hon vill inte gå in på vad kvinnor de talat med varit med om.

I samband med tillslaget i somras greps en handfull män på platsen som kom att misstänkas för sexköp. Men utredningen har svällt sedan dess, och det är betydligt fler personer som misstänks nu än vid tillslagsdagen, enligt Wenna.

Just nu fokuserar utredningen på den häktade kvinnan – men de misstänka sexköparna har också åtal att vänta.

– Det kommer bli flera, separat åtal, framöver, säger åklagren.

Swish-betlningar

Förutom muntliga uppgifter har polis och åklagare samlat teknisk bevisning i målet. Bland annat i form av digitala pengatransaktioner.

– Swish-betalningar är en viktig del, säger Jessica Wenna.

När åtal kommer är fortfarande oklart.

Eskilstuna-Kuriren var först med att rapportera om den misstänkta sexköpshärvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.