En BVC-sköterska i Nyköping har anmälts för att inte ha skött vaccinationer på rätt sätt. Foto: Kallestad, Gorm

Flera barn blev felvaccinerade på sörmländsk vårdcentral

Publicerad

En sjuksköterska på en barnavårdcentral i Nyköping skötte inte vaccinationerna för flera barn på rätt sätt. Nu har sjuksköterskan anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

I Sverige erbjuds alla nyblivna föräldrar att låta vaccinera sina barn för att få ett skydd mot nio sjukdomar, bland annat polio, difteri, stelkramp och kikhosta.

Den första dosen ges när barnet är tre månader. Därefter ska vaccin ges när barnet är fem månader, samt vid ett och fem års ålder.

Men flera barn som vaccinerats på en vårdcentral i Nyköping har fått sina vaccindoser med för täta intervaller.

31 barn kallades till återbesök

– Vi har inte kunnat se att de har fått ett hundraprocentigt skydd, säger verksamhetschefen på den aktuella vårdcentralen.

Den sjuksköterska som hade ansvaret för vaccinationerna sade upp sig från sin tjänst i slutet av förra året. Bristerna uppdagades när en annan sköterska tog över uppdraget och satte sig in i barnens journaler.

Vårdcentralen startade en internutredning, som resulterat i att totalt 31 barn kallats till återbesök. 15 av dem har behövt få vaccinet på nytt.

Förutom att flera barn blivit felvaccinerade visade den interna granskningen också brister i dokumentation och att regionens rutiner för remisshantering inte följts.

Ord står mot ord

Region Sörmland har som rutin att vissa uppgifter, till exempel remisser, måste hanteras i ett elektroniskt system, även om dokumentationen också skett i patientens pappersjournal.

Det menar den aktuella sjuksköterskan att hon inte fick information om när hon fick introduktionsutbildning inför anställningen.

Verksamhetschefen kan inte svara på hur rutinerna såg ut vid tillfället eftersom han inte var anställd då.

– Men jag har pratat med dåvarande chefer och introduktionsansvariga som säger motsatsen, säger han.

Ord står alltså mot ord. Verksamhetschefen har anmält sjuksköterskan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Eftersom hon enligt uppgift numera är anställd vid en privat vårdcentral i länet har även den arbetsgivaren fått ta del av anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer