Tjuven har bland annat fått med sig smycken och pass från bostäderna. Foto: TT

Flera bostadsinbrott – polisen ser ett samband

Publicerad

Under de senaste två veckorna har flera bostadsinbrott begåtts i Vingåker och Katrineholm. Enligt polisen är tillvägagångssätten liknande och man vill nu ha tips om okända personer och fordon i bostadsområden.

Två bostadsinbrott i Vingåker och ett i Katrineholm har skett på kort tid. I sig är antalet inget som sticker ut menar Oscar Nissfolk på Katrineholmspolisen, men tillvägagångssättet är liknande.

- De är väldigt lika varandra. Gärningspersonen har befunnit sig i anslutning till bostaden för att rekognoscera, se om någon eller hemma eller när den lämnar huset, säger Nissfolk.

Smycken och pass

När personen har gått har tjuven slagit till och tagit sig in genom fönster eller altandörr. Stöldgodsen är också desamma.

- Det vi ser försvinner är smycken, pengar och pass, säger Nissfolk.

Vill ha tips

Nu har man gått ut med ett inlägg på sociala medier och uppmärksammat katrineholmarna och Vingåkersborna på inbrotten. Man är också ute efter tips om okända personer eller fordon i bostadsområdena.

Finns det något sätt man kan skydda sig på?

- Det klassiska är ju att ha ett godkänt larm installerat, grannsamverkan i området eller be en granne att tömma brevlådan om man är bortrest, säger Nissfolk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.