Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera bilar krockade och hamnade i diket på E4:an vid trafikplats Gammelsta väster om Nyköping Foto: Pontus Stenberg

Stökigt i trafiken under fredagen – flera olyckor i halkan

Uppdaterad
Publicerad

Det är stökigt i trafiken i Sörmland efter nattens regn. Polisen har larmats på minst 14 trafikolyckor sedan midnatt – och vägarna beskrivs som såphala.

Halt på vintervägarna

Överblick

Pinnat inlägg

SVT:s meteorolog: "Fortsatt lurigt väglag i morgon"

Regn, snö och pendlande temperaturer har medfört mycket besvärligt väglag på många platser i landet. På lördagen blir vädret lugnare utan större regn- eller snömängder.

- Men det kan fortfarande uppstå lurigt väglag. Temperaturen pendlar och det finns risk att det tidvis fryser på, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

- På flera håll i södra Sverige kan det fortfarande vara risk för ishalka eller allmänt slirigt på grund av snö och slask, varnar han.

Hur blir vädret i morgon?

Det kan vara stora variationer i hur halt det är, något som blir särskilt svårt att förutse när man rör sig över stora sträckor.

- I kväll så kommer kallare luft att svepa söderut och då finns det risk att det fryser på och att det kan bli riktigt lurigt imorgon bitti när många ska ge sig ut på vägarna, säger Marcus Sjöstedt.

Grafik: SVT Väder
Markerad händelse

Varningar för plötslig ishalka borttagna

SMHI:s varningar för plötslig ishalka är sedan lunchtid borttagna.

- Södra Sverige, har ingen nederbörd och flera plusgrader. Så det bör inte uppstå några problem söder om området runt Vänern och Vättern. Överlag ser det ut att vara enklare förhållanden där nu än tidigare, säger Katarina Wolffram på Trafikverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter lastbilsolyckan - se de långa köerna på E4

Under fredagsmorgonen uppstod omfattande köer på E4, strax norr om Norrköping, efter att flera bilar och lastbilar krockat.

Sedan lunchtid är olyckan avklarad, enligt trafikverket.

Se det omfattande stoppen i videon.

Den värsta halkan över - förmiddagen var värst

Trafiken på E4 flödar åter igen utan stopp eller störningar, enligt Trafikverket.

- Det har varit en hel del olyckor i Sörmland och i Östra Götaland, men det ser ut som att det mesta är uppklarat där, säger presskommunikatör Katarina Wolffram.

- Det verkar lugna ner sig nu, som att förmiddagen var värst, tillägger hon.

Markerad händelse

Vägen åter öppnad efter E4-olyckan vid Åby

Morgonens olycka på E4 i höjd med Åby, strax norr om Norrköping, är nu avklarad, enligt Trafikverket.

- Det är fortfarande jättemycket bilar på ett och samma ställe och det kan ta någon timme innan trafiken flyter på normalt igen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Sedan ungefär 11.30 är samtliga körfält öppna för genomfart.

Markerad händelse

Avfart avstängd på E4 - kan orsaka nya köer

En avfart på E4 vid trafikplats Gammelsta i riktning mot Nyköping är avstängd efter att en lastbil fått sladd och kört av vägen.

Lastbilens släp, som var fyllt med vägsalt som transporterades, har vält och blockerar en del av vägbanan. Avfarten är avstängd under räddningsarbetet.

- Det kan göra att bilar som skulle ha svängt bromsar in och orsakar köer, säger Katarina Wolffram, persskommunikatör på Trafikverket.

Strax därefter körde en minibuss och en bil av samma avfart. Inga personer ska ha skadats, enligt polisen.

– Det är fullständigt såphalt på platsen, enligt poliserna på plats. De vittnar om att det är svårt att gå, säger Angelica Forsberg, polisens presstalesperson, som uppmanar bilister att sänka farten och hålla avstånd.

Markerad händelse

Flera olyckor i Östergötland

Utöver olyckan på E4 norr om Norrköping har flera avåkningar skett på eller vid avfarter till E4 i höjd med Norrköping under förmiddagen.

I Krokek utanför Norrköping har en lastbilsolycka inträffat. Det finns i nuläget inga uppgifter om personskador.

 Räddningstjänst på plats vid E4 i höjd med Åby utanför Norrköping.
Räddningstjänst på plats vid E4 i höjd med Åby utanför Norrköping där tre lastbilar och två personbilar krockade. Foto: Magnus Andersson/TT
Markerad händelse

Kilometerlång kö utanför Norrköping

Strax före klockan nio på fredagsmorgonen var minst tre lastbilar och ett par personbilar inblandade i en trafikolycka på E4 i höjd med Åby, strax norr om Norrköping.

Enligt polisen är det just nu en kilometerlång kö på sträckan där olyckan inträffat.

Markerad händelse

Flera olyckor i Sörmland

I Sörmland har minst 14 olyckor inträffat sedan midnatt och flera bilar uppges ha åkt av vägen - som beskriva som såphal.

Bland annat ska flera kollisioner inträffat där bilar kört in i träd, mitträcken och ned i diken. Det finns i nuläget inga uppgifter om skadade, uppger räddningstjänsten.

SVT rapporterar live om trafiken

Det är stökigt i trafiken under fredagen med flera olyckor i halkan, framförallt i delar av Svealand och Götaland där SMHI har varnat för ishalka.

Följ SVT Nyheters liverapport om väderleken och trafikläget.

SMHI har gått ut med en gul vädervarning för delar av Svealand och Götaland. Under fredagsmorgonen har plötslig ishalka slagit till i flera delar av Sörmland.

Strax innan klockan två på natten mot fredag kom det första larmet till räddningstjänsten. En bil hade krockat med en älg på E20 i höjd med Kjula i Eskilstuna kommun. Inga personskador ska ha uppkommit.

Krockade med ett träd

Sedan dess har larmen fortsatt att ramla in till räddningstjänsten.

Strax efter 06.30 på fredagsmorgonen körde en personbil av väg 591 i låg hastighet och krockade med ett träd. En person skadades lindrigt.

Vid 08-tiden larmades räddningstjänsten till E20 mellan Eskilstuna och Strängnäs där en personbil kört in i mitträcket. En knapp timme senare larmades räddningstjänsten om ytterligare en personbil som kört in i mitträcket på E20 mellan Eskilstuna och Strängnäs.

Det finns inga uppgifter om några personskador i något av fallen, enligt räddningstjänsten.

Vid 08.30-tiden körde en bil av vägen och ner i dikeskanten på väg 52 i närheten av Bettna i Flens kommun.

Tre olyckor på samma avfart

Vid trafikplats Gammelsta vid avfarten från E4 i riktning mot Nyköping fick en lastbil sladd och körde av vägen. Lastbilens släp, som var fyllt med vägsalt som transporterades, har vält och blockerar en del av vägbanan. Avfarten är avstängd under räddningsarbetet.

Strax därefter körde en minibuss och en bil av samma avfart. Inga personer ska ha skadats, enligt polisen.

– Det är fullständigt såphalt på platsen, enligt poliserna på plats. De vittnar om att det är svårt att gå, säger Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson, som uppmanar bilister att sänka farten och hålla avstånd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre tips för säker körning i snöoväder – se körskoleläraren Christian Runsten i videon. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.