Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi måste agera när vi ser de här bristerna, säger flyginspektören Daniel Wastesson vid Transportstyrelsen. Foto: Albin Aghamn / Johan Nilsson TT

Flygutbildning vid Skavsta stoppad – Transportstyrelsen upptäckte säkerhetsbrister

Uppdaterad
Publicerad

Flygskolan Tellus, tidigare Skies, vid Skavsta i Nyköping bedriver för närvarande ingen utbildning. Vid en inspektion som gjordes av Transportstyrelsen tidigare i höstas fann myndigheten brister i utbildningsmaterialet.

– Vi anser att de här bristerna har inneburit att flygsäkerheten har sänkts och Transportstyrelsen anser att det här är allvarligt, säger Daniel Wastesson, flyginspektör vid Transportstyrelsen.

Skolan utbildar elever att bli piloter på den kommersiella marknaden världen över.

Den 18 september i år beslutade Transportstyrelsen att skolans tillstånd inte längre får gälla för flera bärande delar i de mest omfattande utbildningarna som skolan ger.

Tre anmärkningar

Vid inspektionen som Transportstyrelsen genomförde gjordes tre anmärkningar på nivå 1, vilken är den allvarligaste nivån. Bland annat kunde skolan inte visa att de hade utbildning i återgång från oönskade flyglägen. En utbildningsdel som blev ett krav i pilotutbildningen efter haveriet med ett Air France-plan 2009 där 228 personer omkom.

Dessutom har den tidigare skolchefen, även kallad head of training, sagt upp sig från skolan och att ha en sådan på plats är en förutsättning för att ha ett certifikat för att bedriva flygutbildning.

Utöver detta lider skolan av ekonomiska problem och i början av oktober inledde man en företagsrekonstruktion. Skolan har själva begärt att lämna tillbaka sitt utbildningstillstånd under 60 dagar i samband med rekonstruktionen.

Internationella elever

På skolan går i dag 17 elever från hela världen. Deras utbildning är nu stoppad tillsvidare. Vi har varit i kontakt med flera av dem men ingen vill prata med SVT. Att gå skolans mest omfattande utbildning kostar 752 000 kronor, enligt skolans egen hemsida.

Skolan har nu till den 1 december på sig att få ordning på utbildningsmaterialet och rekrytera en ny skolchef, annars kan Transportstyrelsen återkalla certifikatet helt.

Har överklagat

Skolan har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten och anser att Transportstyrelsens åtgärder inte står i proportion till avvikelserna myndigheten noterade efter inspektionen.

Vi har frågat skolan om hur de ser på anmärkningarna kring flygsäkerheten och hur de ser på elevernas situation. Skolan vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl till SVT Sörmland:

”Skolan har liksom alla aktörer i flygbranschen drabbats hårt av coronapandemin. Syftet med rekonstruktionen är att skolverksamheten ska kunna återupptas snarast möjligt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygskolan Tellus vid Skavsta

Mer i ämnet