Dåliga vallskördar gör att många jordbrukare i länet behöver minska på antalet djur inför hösten och vintern. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Foderbrist för djurbönder inför hösten

Publicerad

Vissa djurbönder i Sörmland har bara kunnat skörda en tiodel så mycket foder som normalt i år, enligt LRF. En blötare augustimånad gör att hoppet spirar för en bättre vallskörd till hösten, men den räddar inte drabbade djurbönder.

– Jag har varit i kontakt med jordbrukare som har fått foder till 10-20 procent av mängden som de brukar få. Det är helt klart ett tufft läge, säger Jon Wassling, vid Lantbrukarnas Riksförbund region Sörmland.

Oberäkneligt väder och en torr sommar har varit katastrofal för vallen i Sörmland. Det är framför allt i de djurtäta delarna av Sörmland, främst Katrineholm, Vingåker och Flen, som situationen är problematisk.

– Många jordbrukare väntade för länge innan de tog första vallskörden och då blev det i princip ingen andraskörd för att det var så torrt, säger Jon Wessling.

Vall känsligare än spannmål

Jon Wessling på LRF har varit i kontakt med flera drabbade sörmländska bönder. Foto: LRF

Till skillnad från spannmålsodlingarna är gräsvallar mycket känsliga för regnbrist. Vallen behöver regn kontinuerligt för att växa och frodas, medan spannmålen både har längre rötter och får mogna långsamt.

Bristen på ensilage gör att många jordbrukare i Sörmland måste göra sig av med djur och importera foder.

– Många förbereder sig inför vintern genom att inte behålla lika många djur. De väljer till exempel att inte behålla tjurkalvar för att det saknas foder. Det blir ett ekonomiskt bortfall, dels behöver man köpa in mycket foder, dels ger inte kalvar lika mycket intäkt som fullmogna slaktdjur, säger Jon Wessling.

”Inte alls samma näring i fodret”

Augusti har varit betydligt blötare än tidigare sommarmånader, men att räkna med en stark höstskörd är att hoppas på för mycket:

– Man tar kanske en tredje skörd, men då måste det komma regn och mer soltimmar i september. Men man får inte alls samma mängder eller näringsvärden i vallen, det är ju färre soltimmar, säger Jon Wessling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.