Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ner i försvarsgångarna, eller kasematterna, som började byggas på 1500-talet och var ett sätt att försvara Nyköpingshus. Foto: SVT

Följ med ner i Gustav Vasas hemliga försvarsgångar

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har området runt Nyköpingshus undersökts av Statens fastighetsverk. På en av platserna hittades med hjälp av borrning ett tidigare okänt rum tre meter under marken. Teorin är att det ska ha använts för att försvara slottet under Gustav Vasas tid vid makten för 500 år sedan.

Det är en så kallad kasematt som teknikerna från Statens fastighetsverk (SFV) under hösten har lokaliserat under vallarna vid Nyköpingshus.

”Har letats genom åren”

Syftet med undersökningarna var att kontrollera statusen på de redan kända kasematterna och då hittades alltså en tidigare helt okänd sådan i ena hörnet av slottsområdet. Det gjordes med hjälp av en borrning och 2,7 meter ner i jorden stötte borren på ett lager med bruk och tegel.

– Det är häftigt. Vi visste ju att det har letats efter fler kasematter genom åren och just här hittade vi någonting, säger Ulrika Gräns, teknisk förvaltare på Statens fastighetsverk.

Rasar in om inget görs

De kasematter som redan är kända hotas av tidens tand. Fukt letar sig in i murbruket och sten efter sten ramlar mot golvet. En restaurering planeras men skulle vara kostsam då man troligtvis behöver blottlägga gångarna utifrån för tätning.

– Om vi inte gör något så är det en tidsfråga innan allt bara imploderar, säger Ulrika Gräns.

Kasematt

En kasematt är ett underjordiskt försvarsrum som användes för stridsposition, beredskapsrum eller som förråd för ammunition och material. I äldre tider, som är fallet här, bestod kasematterna ofta av förstärkta inmurade tegelvalv.

Källa: Statens fastighetsverk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.