Hör pensionärerna Birgitta och Anna-Lisa om varför det fortfarande är kul att cykla i en tunnel. Foto: SVT

Cykellycka hos pensionärer i Gnesta: ”Fläktar i håret och man känner sig fri”

Uppdaterad
Publicerad

Cykling utan ålder heter projektet i Gnesta som ska få ut äldre på cykelturer. Två passagerare i taget får plats och intresset att komma ut är stort.

– När man inte själv kan hålla balansen på en cykel är det här fantastiskt att ändå få komma ut på en cykeltur, säger Birgitta Bergqvist.

Under pandemin var det flera äldre som isolerade sig och i takt med att fler blir vaccinerade och att restriktionerna släpper vill Frivilligverksamheten i Gnesta hjälpa till att minska ensamheten.

– Nu behöver man en liten puff för att lyfta livskraften och det h ar jag märkt att cykelprojektet ger, säger frivilligsamordnaren Åsa Gustafsson.

Fler cyklar ska också vara på ingång.

Cykelpiloter

Ekipagen styrs och trampas av speciella cykelpiloter.

– Det gör det lite roligare att det är en elcykel, så det är inte ansträngande, säger cykelpiloten Sonja Friberg.

Saknaden av cykel

Birgitta Bergqvist och Anna-Lisa Svensson saknar att inte själva kunna cykla längre och när det blev klart att projektet skulle starta var de inte sena att anmäla sig.

– Jag vill ut, sa jag, säger Anna-Lisa Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.