Fredrik Bergman är chefsjurist på Centrum för rättvisa, som företräder de boende i Folkesta.

Folkestaborna stämmer Eskilstuna kommun

Uppdaterad
Publicerad

Tre husägare i Folkesta stämmer Eskilstuna kommun. De anser att kommunen försökt att fördriva dem från deras hem utan lagliga skäl.
– Det är första gången något sådant här prövas av en domstol, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa som företräder husägarna.

Eskilstuna kommun vill göra om Folkesta till ett industriområde och 2010 ändrade man därför områdets översiktsplan. Något som gjorde husen där värdelösa.

Flera av de boende protesterade, men efter hand gav de flesta upp och lät kommunen lösa in deras fastigheter. Av 28 hus är idag endast tre som fortfarande är bebodda. Men de som bor där vill inte flytta.

Kommunen har meddelat att de som bor kvar i Folkesta ska fortsätta med det, men resten av området ska rivas.

– Jag vet inte hur kommunen tänker, de ska bygga in de boende i ett industriområde, det är det nog få som vill, säger Fredrik Bergman.

”Ska inte kunna tvinga bort människor”

Syftet med stämningen är att få svar på om kommunen agerat lagligt när de gjorde om översiktisplanen. Vinner de boende vill de att området går tillbaka till att vara ett bostadsområde, dessutom vill de ha en kompensation på totalt sexhundratusen kronor.

– En kommun ska inte kunna tvinga bort människor från deras hem hur som helst. Det handlar inte bara om de boende i Folkesta, det handlar om alla fastighetsägare. Vilken rätt har man om kommunen knackar på och vill ha ens hem, säger Fredrik Bergman.

Tänker inte vänta

Han hoppas nu att kommunen ska avstå från rivningen tills att domstolen avgjort ärendet. Några planer på att vänta har man dock inte hos kommunen.

– Vi river inte deras bostäder. Jag kan förstå att det blir en dålig miljö men det har vi haft en ganska lång process om och översiktsplanen pekar ut det här som ett näringslivsområdet. De kommer att få bo kvar i det här området, säger exploateringschef Monica Hed Johansson.

Varför är just det här området så viktigt?

– Eskilstuna har ett stort behov av att skapa fler jobb och det här området ligger väldigt strategiskt.

Tanken är att rivningen ska inledas någon gång under kvartal ett nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

spökstaden i folkesta

Mer i ämnet