Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kraftledningen kommer att löpa över Alette Sederholms mark – se när hon visar i videon. Foto: SVT

Förening är emot luftledningarna: ”Vi kommer att överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

I går kom beskedet från Energimarknadsinspektionen om att Vattenfall får bygga två stycken luftledningar från Flen till Oxelösund. Föreningen Gräv ner vill se en markkabel istället och säger i dag att de kommer att överklaga beslutet.

Sedan det blev känt att Vattenfall velat bygga luftledningen från Hedenlunda i Flens kommun till SSAB har markägare engagerat sig mot planerna.

Alette Sederholm är en av markägarna utmed sträckan och hon är ordförande i Föreningen Gräv ner, som hela tiden förespråkat en nedgrävd kabel. Vattenfall tycker att det är både effektivare och mer driftsäkert att bygga en luftledning.

Jobbar på överklagan

Nu kommer föreningen mot planerna att samlas på nytt. Nästa vecka anordnar man ett nytt sakägarmöte och nu har man tre veckor på sig att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen.

En onödigt lång process, menar Alette Sederholm.

– Hade de valt markkabelalternativet från början hade de antagligen redan varit igång med att gräva, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.