Eskilstunaån är en av platserna som Å-fiske tillhandahåller fiskekort för. Foto: Otilia Bogen

Efter rasistiska kommentarer – fiskeförening kan mista bidrag

Publicerad

Kommunen ska ha ett möte med föreningen Å-fiske och diskutera ett Facebook-inlägg där invandrare ska ha kallats för ”löss” och ”slödder”.

Eskilstuna-Kuriren var först med att berätta att Å-fiske för två veckor sedan hamnade i konflikt med tre män som ville fiska i föreningens sjö trots att den var bokad för tillfället. I samband med konflikten ska det också ha börjat brinna i skogen i närheten, och i ett Facebook-inlägg anklagade föreningen männen för branden.

Kallade invandrare löss

Inlägget finns inte kvar, men Eskilstuna-Kuriren har tagit del av det. Där stod det att de tre männen, som uppgavs vara invandrare, i inlägget kallades för ”löss” och ”hjärndöda kräk” och möten med deras kultur uppges leda till ”sedvanligt tjafs”. Innehållet fick tidningen att avsluta sitt samarbete med fiskeföreningen.

Inlägget har nu också lett till att Eskilstuna kommun och Eskilstuna energi och miljö ska titta närmare på vad som har hänt, och om de ska fortsätta betala ut föreningsbidrag.

Främjande av mångfald ett krav

Enligt Eskilstuna kommuns bidragskriterier ska föreningar främja jämställdhet och mångfald och motverka diskriminering. Om Å-fiske lever upp till dessa krav är nu en aktuell fråga.

På fredag träffar handläggaren Stefan Axberg, som handlägger föreningsbidrag, representanter för föreningen Å-fiske och prata om det som hänt.

– Om det visar sig att föreningen inte uppfyller kriterierna, då ska vi ta en dialog med politikerna som bestämmer om bidraget ska upphöra. Det är ett politiskt beslut, säger han.

Beklagar ordvalen

Å-fiskes ordförande Niklas Andersson anser att vissa ordval i Facebook-inlägget, som var skrivet av en annan medlem, var olämpliga. Men han tycker inte att det var rasistiskt.

– Man måste se till helheten, det är skrivet i stridens hetta och det blir lite fel om man bara tittar på lösryckta citat, säger han.

Han anser att föreningen visst uppnår kommunens krav på att verka för jämställdhet och mångfald.

– Vi har bland annat ställt upp i flera integrationsprojekt. Att det blev så här nu är olyckligt. Jag upplever inte att vi är rasistiska, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.