Bengt Olov Blidström vet vad som krävs ute i skogen. Visa alla (2)
Visa alla (2)

87-årige Bengt Olov har orienterat i 70 år: ”Det blir alltid nån bom”

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Sörmlands OL-veteraner har nära 20 000 erfarenhetsår i orientering. Varje tisdag och torsdag i stort sett året om träffas de för att ge sig ut till skogs.

På tisdagsmorgonen var det regn i luften, kanske något som förklarar att det bara var 156 orienterare av föreningens nära 500 medlemmar som dök upp i skogen utanför Eskilstuna. En annan kan vara att föreningen har medlemmar som bor från Mora i norr till Varberg i söder.

– Räknar vi med att snittet orienteringsår är 40 bland medlemmarna blir det att vi har 20 000 erfarenhetsår i orientering, säger föreningens ordförande Karl-Robert Moqvist.

Olika förutsättningar

Karl-Robert Moqvist.

Man startar i klassen efter förutsättningar eller hur man känner sig och under tisdagens orientering fanns det fem olika svårighetgrader.

– Alla ska kunna vara med oberoende om man har handikapp eller så, det är ganska många som springer med både en och två nya knäleder, pacemaker eller vad det kan vara, säger Moqvist.

Orienterat i 70 år

Bengt Olov Blidström har orienterat i 70 år och vet vad som krävs ute i skogen. Trots att han har hållit på så länge händer det att han kommer fel.

– Har man gjort ett fel gäller det att hitta rätt, det är det som är orienteringen, säger han.

I klippet ovan berättar Bengt Olov mer.

Friskvård

Att komma ut i naturen och få frisk luft och samtidigt röra på sig är en bra kombination.

– Färska undersökningar visar att orientering är det närmast perfekta man kan komma när det gäller friskvård, både knopp och kropp får sitt, säger Karl-Robert Moqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer