En man testade på boule på föreningsmässan i Eskilstuna. Foto: SVT

Föreningslivet i Eskilstuna vill locka till sig nyanlända

Publicerad

I Eskilstuna inleddes på fredagen en två dagar lång föreningsmässa som riktar sig till nyanlända. Ett 80-tal föreningar finns på plats i den nya arenan på Munktellområdet för att visa upp sin verksamhet.

– Det finns forskning som säger att det tar 5-7 år för en nyanländ att hitta till en svensk förening, säger Rabie Aldeeb, integrationssamordnare i Eskilstuna kommun.

Vad beror det på?

– Det är språkbarriären, och det är lättare att till exempel hitta en arabisk förening. Vi försöker hjälpa dem till att hitta till en svensk förening för att de ska få en meningsfull sysselsättning och fritid helt enkelt.

Mbinky Susoho är en av besökarna på mässan.

– Jag tittar och kanske kommer jag att anmäla mig till olika aktiviteter, kanske musik. Jag tittar även på aktiviteter för mina barn, säger hon.

”Vill sprida vårt budskap”

Naturskyddsföreningen finns med på mässan.

– Vi vill sprida vårt budskap och hoppas att det kommer nya medlemmar. Det är viktigt att vi försvarar naturen, säger Birgitta Arvidsson.

Hon säger att föreningen inte haft problem att nå nyanlända.

– Vi arbetar tillsammans med SFI och tar ut elever i naturen ett par gånger varje höst och vår. Det är otroligt roligt både för dem och oss, säger Birgitta Arvidsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.