• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Elsparkcyklar som inte parkeras korrekt kan bli ett problem för synskadade. Företaget Tier berättar att man tar kritiken på allvar. Foto: SVT

Parkeringspatrull ska ställa felparkerade elsparkcyklar rätt

Uppdaterad
Publicerad

Tier är företaget som har flest elsparkcyklar i Eskilstuna. Regionchefen Joachim Nordström säger att man tar kritiken om att många elsparkcyklar parkeras fel på allvar, men att han räknar med att situationen blir bättre efter hand.

– Vi vet att det finns en inkörningsperiod, säger Joachim Nordström.

Antalet elsparkcyklar ökade snabbt i Eskilstuna. I våras öppnade ett lokalt uthyrningsföretag med ett 20-tal elsparkcyklar. Eskilstuna kommun berättade nyligen att det troligtvis kommer finnas över 300 elsparkcyklar för uthyrning i staden efter sommaren. Men redan nu finns det över 400, då det internationella företaget Tier kommit till Eskilstuna.

Inte långt efter den kraftiga ökningen kom kritiken: Elparkcyklarna parkeras inte alltid rätt, vilket innebär problem för bland annat synskadade. 

– Vi ser så klart allvarligt på det här, det är viktigt att alla i staden ska känna sig trygga, säger Joachim Nordström. 

Vad har ni som företag för ansvar? 

– Vi har självklart ett ansvar. Men det är också viktigt att de som använder elsparkcyklarna tar sitt ansvar och parkerar rätt. 

Han berättar att man för dialog med Synskadades riksförbund. 

– Vi har gemensamma utbildningar med dem för att vi på bästa sätt kan hålla efter och parkera elsparkcyklarna efter deras önskemål, säger han. 

Hur arbetar ni för att minska de här problemen? 

– Vi har en parkeringspatrull. Om en elsparkcykel ligger ner så får vi en signal om detta. Och då skickar vi personal dit som ställer upp den, säger Joachim Nordström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.