Marie Svensson, vd Tjeders. Foto: SVT

Företagsklimatet på bättringsvägen i Flen – trots bottenresultat

Uppdaterad
Publicerad

Flen ligger i botten bland alla kommuner i Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet. Men för varje år hamnar man högre upp på listan.

– Det tror jag beror på att vi har en bättre dialog med företagarna i dag än vad vi har haft tidigare, säger Mikael Larsson, näringslivschef i Flen.

Klättrar år för år

För att ta reda på hur företagsklimatet ser ut i de olika kommunerna har Svenskt Näringsliv låtit 31 000 företag svara på ett antal frågor. I undersökningen hamnar Flen på 193:e plats bland Sveriges 290 kommuner när det kommer till företagsklimat. Men man har klättrat 30 platser.

– Det är små steg varje år för Flen och i år är det steget lite större. Man har lagt en grund för att förbättra de förutsättningarna som företagen behöver, säger Björn Lindgren, regionschef på Svenskt Näringsliv.

Ny attityd

Bland annat handlar det om att kommunen bemöter företagarna på ett annat sätt, enligt Mikael Larsson.

– När företag ringer in och frågar om bygglov eller om livsmedelstillsyn tar vi tag i det direkt och återkopplar på en gång, säger han.

Det här är något som företagarna i kommunen har märkt av.

Hör Marie Svensson, vd på larmföretaget Tjeders i Malmköping, berätta om hur hon upplever företagsklimatet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.