Förskola stänger för sanering efter RS-smitta

Uppdaterad
Publicerad

Efter två konstaterade fall av RS-virus på en förskola i Katrineholm kommer lokalerna att saneras.

Det är Häringe förskola i Valla utanför Katrineholm som den senaste tiden kunnat konstatera två fall av RS-virus samtidigt som man den senaste tiden haft problem med återkommande magsjuka.

Förskolan har åtta avdelningar och här går cirka 160 barn.

– Men i och med att det är sportlov nästa vecka kommer det att vara färre barn än vanligt här då, säger förskolechefen Catharina Meyer Berg.

Spädbarn extra utsatta

Hon uppmanar nu föräldrar med förkylda barn att hålla dem hemma från förskolan. Spädbarn är extra utsatta, varför det är extra viktigt att förskolebarn med yngre syskon inte utsätts för smittan.

– Men är man frisk och inte har några symptom, då är man inte smittad, säger Catharina Meyer Berg.

Det är fredagen den 22 februari som förskolans lokaler kommer att genomgå en sanering och barnens vårdnadshavare uppmanas nu att ta hem sina barns tillhörigheter och tvätta dem.

Dröjer en vecka

Att saneringen dröjer till nästa vecka beror på att städföretaget som ska utföra städningen behöver tid på sig att samordna sitt arbete, säger Catharina Meyer Berg.

– Och genom att meddela en vecka innan ger vi föräldrarna möjlighet att lösa barnpassning och annat på andra sätt.

Planen är att skolan på måndagen den 25 februrari återigen håller öppet som vanligt.

Vanligt att drabbas

95 procent av alla barn under två år drabbas av RS-virus, berättar mikrobiologen Mia Britting vid Folkhälsomyndigheten.

– Det är något som barn drabbas av gång på gång och andra, tredje gången de drabbas är det som en vanlig förkylning, säger hon.

Det här är första gången hon hör om att man väljer att sanera för att försöka bli kvitt viruset.

Det här är RS-virus:

RS-virus yttrar sig ofta som en vanlig förkylning och kan drabba både barn och vuxna. De allra flesta som drabbas får lindriga symptom men för ett fåtal kan det bli allvarligt. Särskilt små barn kan få ansträngande hosta och andningssvårigheter. Även personer över 65 år och andra infektionskänsliga personer kan behöva vård i samband med RS-virus.

Det är framför allt barn som är yngre än ett år som kan bli ordentligt sjuka, med besvärlig hosta och svårigheter att andas.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.