Man döms för mordförsök på sin fru – tände eld på huset i Vingåkers kommun

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern har dömts för mordförsök på sin hustru i den egna bostaden i Vingåkers kommun. Mannen tände eld på bostaden och döms därför även för grov mordbrand. Påföljden blir rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det var i slutet av oktober förra året som polisen larmades till en brand i ett hus i Vingåkers kommun. Det visade sig att en man i 70-årsåldern tänt eld i trappan medan hustrun befann sig på övervåningen.

Enligt tingsrätten i Nyköpings dom var det stora lågor i trappan och det fanns risk för att elden skulle kunna sprida sig, bland annat till ett andra hus på tomten.

Under rättegången har kvinnan varit sparsam med detaljer kring händelsen, men har uppgivit att hon lyckats släcka elden.

Allvarlig psykisk störning

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning begick mannen gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Det finns dessutom risk för att han kan begå andra brott på grund av sjukdomen.

Det här har tingsrätten tagit fasta på och i stället för ett flerårigt fängelsestraff för mordförsök, grov mordbrand och misshandel av hustrun, döms mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den dömde mannen hävdar att han inte minns sina handlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.