Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för att höra mäklaren om ljusningen på bostadsmarknaden. Foto: SVT

Tre frågor om: Så ser läget ut på bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har bostadspriserna rasat i Sverige, men enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik börjar nedgången mattas av. Mäklare i Sörmland vittnar nu om ljusare tider för branschen och bostadsmarknaden.

Den kraftiga nedgången på bostadsmarknaden som pågick under 2022 går nu in i en lugnare takt, enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste mätning. Flera sörmländska mäklare som SVT Nyheter Sörmland har pratat med ser en ljusning.

– Köparna vågar göra affärer igen. Det börjar bli mycket stabilare, säger Robert Almgren, mäklare på Husrum Fastighetsmäkleri i Eskilstuna.

”Vågade inte göra affärer”

I Sörmland har kurvan för den negativa prisutvecklingen på villor planat ut, även om priset på bostadsrätter fortsatte sjunka lite i januari. Vägen uppåt är lång, Sörmland har haft en prisutvecklingen på -9,3 procent de senaste tolv månaderna för villor och -5,8 procent för bostadsrätter. 2022 skedde flera stora händelser som påverkade marknaden: kriget i Ukraina, elpriserna, inflationen, och räntorna.

–  Det var många saker samtidigt, en perfekt storm. Det blev en väldigt stor osäkerhet.

I klippet ovan hör du mäklaren svara på tre frågor om läget på bostadsmarknaden just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.