Rikard Sellberg, naturvårdskonsult och Ulrika Roos, koordinator för hotade arter tycker det är kul att många entusiaster och markägare själva hör av sig om ekar som behöver frihuggas. Foto: Björn Gustavsson

Frihuggning ska ge solljus till de skyddsvärda ekarna

Publicerad

För att bevara särskilt skyddsvärda träd har länsstyrelsen i Sörmland ett åtgärdsprogram där man bland annat frihugger ekar. I år hoppas man kunna ge solljus åt ett hundratal fler än förra året.

Ungefär 4000 lövträd hotas av igenväxtning i länet. Därför frihuggs de som en del av länsstyrelsens åtgärdsprogram för särskilt skyddsvärda träd. Förra året högg man 200 stycken fria och i år hoppas man kunna hugga fram 300. Särskilt måna är man om att frihugga de gamla och grova ekar som finns i länet.

– I Sverige har vi ett stort ansvar att bevara ekar. För ett stort antal av de riktigt gamla ekarna som finns kvar i Europa finns just i Sverige, säger Ulrika Roos från länsstyrelsen i Sörmland.

Kan bli hem åt 1500 arter

Eken räknas som ett särskilt skyddsvärda träd och de är av stor betydelse för den biologiska mångfalden. En ek kan bli upp till 1000 år gammal och vara hem åt cirka 1500 olika växt- och djurarter om den har god tillgång till solljus. Men för att överleva behöver de omvårdnad.

– De arter som är knutna till ek trivs främst på solbelysta ekar. När de växer upp träd omkring ekarna finns det risk för att de faktiskt dör i förtid. Ekarna kan bli trängda och får solljus och näring på samma sätt som de får om de står i ett mer öppet landskap, säger Ulrika Roos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer