Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör frisören Natalie i Strängnäs berätta om varför hon började med tysta klippningar och varför vissa kunder föredrar att slippa prata under klippningen. Foto: SVT

Frisörbesök under tystnad gör att fler vågar sig till salongen i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

En stor andel svenskar lider av social ångest. Och fenomenet ökar – särskilt bland yngre. För dem kan det vara en plåga att gå till frisören och småprata. Därför hoppade frisören Nathalie Nykvist i Strängnäs på trenden med tyst klippning.

Nu har hon omkring två tysta bokningar varje vecka och många av dem har social ångest eller funktionsnedsättning medan andra ser det som ett tillfälle att få avkoppling.

Enligt psykologiforskaren Tomas Furmark är ångest i sociala sammanhang mycket vanlig.

– Omkring 10 till 15 procent lever med social ångest som diagnos och för att få diagnosen behöver det vara ett så pass stort lidande att det sätter stopp i vardagen. Om man har en lite mer liberal tröskel för vad social ångest är så är det betydligt fler som kan känna igen sig, även om de inte har en lika stark ångest som innefattas i en diagnos.

Mer press i samhället

Det är framför allt bland den yngre delen av befolkningen som forskare kan se att den sociala ångesten har ökat.

Nathalie Nykvist började med tysta klippningar efter pandemin, efter att hon läste om hur den sociala ångesten troligen kommer bli vanligare när människor inte vistats i sociala sammanhang i samma uträckning.

– Jag hade även en före detta kollega här med diagnos som tyckte att det var en bra idé eftersom hon också hade lite frisörskräck, berättar hon.

”Socialt ringrostiga”

Det finns studier som visar att den sociala ångesten ökade i samband med coronapandemin, men den kan även ha lindrat ångesten för vissa.

– För en del kan ångesten ha förstärkts med anledning av att många fick ett sämre tillfälle att träna på att vara sociala. Man skulle kunna säga att många blev socialt ringrostiga. Sen finns det nog de som också tyckte att det var ganska skönt. Många upplevde minskad stress eftersom det blev ett avbrott från den sociala, säger Tomas Furmark.

”Sitter ganska utlämnade”. Hör i videoklippet ovanför varför en del tycker det är obehagligt att behöva gå till frisören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.