Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU-direktivet som införlivats i den svenska avfallsförordningen sedan årsskiftet gjorde många kommuner förvirrade. Är det ett totalförbud eller inte mot att elda i trädgården? Nu har de sörmländska kommunerna kommit fram till hur de ska hantera situationen, åtminstone för tillfället. Foto: Mats Schagerström / TT

Fritt fram att elda i Gnesta – och det gäller i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner stod handfallna efter ett EU-direktiv om avfallshantering, som har införlivats i den svenska avfallsförordningen och tolkats som att man inte får elda trädgårdsavfall.

Efter en stunds velande har de sörmländska kommunerna nu bestämt sig vad som gäller för deras invånare – för tillfället.

Eskilstuna

Planerar att göra om sina lokala eldningsföreskrifter för att kunna fortsätta ha ”eldningsveckor” under vår och höst. Dispens för majbrasa krävs.

Strängnäs

Avvaktar med att fatta några nya beslut under våren, men reglerna kan komma att förtydligas eller ändras. Under tiden kommer ingen tillsyn att göras för att kontrollera om folk eldar. Dispensansökan behövs för majbrasa.

Vingåker

Ser över reglerna, men inriktningen är att det ska vara tillåtet att elda torrt trädgårdsavfall. Under tiden kommer inga eldande medborgare att jagas så länge de följer övriga eldningsregler.

Flen

Nämnden ska ta upp frågan den 21 maj. Tills dess gäller att det är tillåtet att elda torrt trädgårdsavfall under vecka 17 och endast om det inte stör andra. Valborgseldar ska alltid anmälas till miljökontoret och räddningstjänsten.

Nyköping

De lokala föreskrifterna gäller tills vidare: det är tillåtet att elda en liten mängd torrt trädgårdsavfall om det inte går att kompostera det eller lämna det till kommunens trädgårdstippar. Majbrasa behöver man söka dispens för via kommunens hemsida.

Katrineholm

Avvaktar med att göra några ändringar tills det att det blivit klarare vad som gäller. Tills dess är det tillåtet att elda torrt trädgårdsavfall under vecka 17 och 40. Planerade majbrasor påverkas inte av förbudet och kommunen kräver inga dispensansökningar för majbrasor.

Trosa

De lokala föreskrifterna ska ändras. I väntan på att det sker ska nämndordföranden under fredagen (18 april) fatta ett ordförandebeslut om att tillåta eldning av torrt trädgårdsavfall som inte kan komposteras, så länge det inte stör.

Oxelösund

Nuvarande föreskrifter säger att det är förbjudet att elda trädgårdsavfall 1 maj–30 september. Nämnden ska se över om de ska förändras, men tills vidare är det dessa föreskrifter som gäller.

Gnesta

I klippet ovan hör du hur Gnesta resonerar kring eldning av trädgårdsavfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.