Biljakten tog slut i Enköping när flyktbilen prejades av vägen av en civil polisbil. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Fyra åtalas för brutalt rån på bilskrot i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

I maj bröt sig fyra gärningsmän in på en bilskrot i Malmby utanför Strängnäs. De misshandlade en anställd på bilskroten och hotade honom med kniv innan de försvann med en mängd stöldgods. Tre män greps senare i Enköping efter en biljakt – en fjärde långt senare. Nu åtalas de i Eskilstuna tingsrätt misstänkta för grovt rån.

Enligt åklagaren har rånarna släpat den anställde över golvet, slagit honom med tillhyggen och hotat honom med kniv. De ska även ha hotat att skada och döda honom för att få honom att öppna företagets kassaskåp.

Greps i Tyskland

Rånarna flydde från platsen innan polisen hann fram. På väg 55 mot Enköping fick polisen syn på en misstänkt bil, men föraren vägrade stanna. Bilen prejades av vägen inne i Enköping och två personer kunde gripas direkt. Två andra flydde till fots. En av dem greps en stund senare, medan den fjärde rånaren kom undan trots att han eftersöktes med helikopter. Först flera månader senare kunde han gripas i Tyskland och utlämnas till Sverige.

Fastnade på övervakningsfilm

I bilen anträffades en pistol, handskar, flera knivar och flera olika huvudbonader som kan ha använts till maskering. De misstänktas dna hittades på flera av föremålen. I en av männens telefoner hittade polisen en skiss över brottsplatsen. Annan bevisning mot männen är en övervakningsfilm från bilskroten.

Nekar till brott

Samtliga misstänkta män är i 20-årsåldern och samtliga bor i Stockholmsområdet utom en som bor i Strängnäs. Strängnäsbon har i förhör berättat att han haft praktik på bilskroten. Enligt ett vittne har han också sagt att han var i behov av pengar men att han skulle ordna det.

Åklagaren vill att två av männen ska utvisas. Alla fyra nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer