I den gamla biografen Grands lokaler kommer det nya härbärget ligga. Foto: SVT/Sofia Hårdänge

Gamla biografens lokaler blir nytt härbärge i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Det nya härbärget i Nyköping ska drivas av Eskilstuna Stadsmission med stöd av Nyköpings kommun, och kommer ligga centralt. Målsättningen är att verksamheten ska komma i gång i början av nästa år.

Det nya härbärget i Nyköping kommer ligga på Brunnsgatan 35, i den gamla biografen Grands lokaler. 

– I det avtal vi har så ska vi tillhandahålla tio platser, så kallade akutplatser. Det är åtta platser för män och två för kvinnor. Utöver det kommer dagverksamheten kunna ta emot betydligt fler personer, säger Tomas Lindroos, direktor vid Eskilstuna Stadsmission.

Träffpunkten som just nu bedriver dagverksamhet i Nyköping kommer att fortsätta fram till årsskiftet då det läggs ner.

Hur skiljer sig det här mot träffpunkten? 

– Träffpunkten har aldrig bedrivit något härbärge, så det har aldrig funnits något akutboende på det sättet i Nyköping. Så det är en helt ny verksamhet. Det är den stora skillnaden.

Så det är första gången hemlösa i Nyköping får någonstans att sova? 

– Ja, på det sättet. Jag tror säkert Nyköpings kommun har haft andra lösningar för att hjälpa till, kanske hotell eller vandrarhem. Men man ska också veta att det här härbärget är ett komplement till andra verksamheter som finns inom kommunen.

Ska vara färdigt till årsskiftet

Under hösten kommer verksamheten börja byggas om för att den ska vara godkänd att sova i, även kök och toaletter ska färdigställas. Målsättningen är att verksamheten ska komma i gång i början av nästa år. 

– Skulle det bli någon försening kan vi tänka oss att tillfälligt öppna upp en dagverksamhet. Men vi jobbar med allt vi kan för att vi ska bli färdiga till årsskiftet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.