Brevlådorna på bilden är inte kopplade till den aktuella domen Foto: TT

Gick över grannes tomt – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern har dömts för att vid upprepade tillfällen gått över sin grannes tomt i ett fritidshusområde i Flens kommun.

Anledningen till att kvinnan gått över tomten är för att ta sig till den gemensamma badplatsen i närheten.

Uppmanades att inte gena

Enligt domen har grannen vid flera tillfällen påtalat för kvinnan att han inte vill att hon ska gå över hans tomt. Men det ska hon nonchalerat enligt grannen.

Han har även planterat en häck mellan tomterna för att stoppa kvinnan. Men till slut blev det alltså en polisanmälan.

Ytterligare en granne filmade kvinnan gå över tomten, något som blev avgörande bevis för att döma henne för hemfridsbrott.

Trodde inte det var hemfridsbrott

I förhör uppgav kvinnan att hon endast gått på tomtgränsen. Men efter att ha fått filmerna uppspelade för sig förklarade hon att hon trodde att det endast var hemfridsbrott om man försöker ta sig in i en byggnad eller liknande.

Vidare berättar hon att det vid flera tillfällen inte funnits någon annan väg till badplatsen än över grannens tomt på grund av till exempel översvämmningar.

Döms till böter

Rätten dömer kvinnan, mot sitt nekande till brott, till dagsböter på totalt 16 500 kronor.

Enligt domen är det styrkt att kvinnan vid minst tre tillfällen gått över tomten på ett avstånd kortare än 30 meter till huset, trots flera uppmaningar om att inte göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.