Mark- och miljödomstolen håller med om att bryggan är nödvändig för att Persson och Steen ska kunna bedriva sin jordbruksverksamhet i området. Foto: TT

Göran Persson och Anitra Steen får behålla sin brygga

Uppdaterad
Publicerad

Göran Persson och Anitra Steens brygga bryter mot strandsskyddet – det tyckte länsstyrelsen i Sörmland som krävde att makarna forslade bort bryggan eller betalade ett vite på totalt 50 000 kronor. Men Mark- och miljödomstolen i Nacka river nu upp länsstyrelsens beslut.

Det var ett anonymt tips som gjorde att länsstyrelsen fick upp ögonen för att Persson och Steen byggt en flytbrygga vid sin gård Torp i Flens kommun inom strandskyddat område. Paret hävdade att bryggan var nödvändig för företagsverksamheten, men länsstyrelsen ansåg att den hade anlagts ett år innan parets företag grundade.

Nödvändig för verksamheten

Mark- och miljödomstolen håller med om att bryggan är belägen i ett strandskyddsområde, men anser att bryggan är nödvändig för att Persson och Steen ska kunna bedriva sin jordbruksverksamhet i området. Paret har ett stort bestånd av köttdjur i anslutning till sjön och delar av stängslet sitter ute i vattnet. För att kunna sköta underhåll av hagarna behöver de därför använda båt, och båten behöver en brygga att lägga till vid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flen

Mer i ämnet