Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) är tydlig i sin kritik mot den nya Ostlänk-utredningen. Foto: SVT

Granström om Ostlänk-förslaget: ”Spelar mindre roll – lagt kort ligger”

Publicerad

Inga stationer utmed Ostlänken i Sörmland, bortsett från en bibana till Nyköping i ett av fyra alternativ. Det är vad Trafikverket presenterade som förslag på måndagen. Ett besked som framkallar reaktioner från region och kommuner.

Diskussionerna om en framtida ostlänk började på 1990-talet. Trettio år senare närmar sig byggstarten, men frågan om hur fort tågen ska åka och var stationerna ska ligga diskuteras fortfarande.

Den senaste utredningen beställdes av regeringen i somras och presenterades av Trafikverket i dag. I den har budgeten bantats på bekostnad av ett antal stationer längs vägen.

Ostlänken

Politiker kritiska

Företrädare för berörda kommuner och Region Sörmland har under dagen kritiserat Trafikverkets utredning och kräver att Ostlänken byggs som planerat.

– Trafikverkets utredningsalternativ löser inte de problem vi kämpat med i 20 år. Vi förutsätter att ingångna avtal med staten och Trafikverket ska fortsatta att gälla, säger Daniel Portnoff (M), Kommunstyrelsens ordförande, Trosa kommun.

I videon ovan framför Urban Granström (S) sin kritik mot de nya förslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet