Nyköpings kommunalråd Urban Granström är inte glad över att Trafikverket går vidare med förslaget att placera Skavsta station vid en bibana.

Granström (S) kritisk till Trafikverkets förslag

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket föreslår att den planerade stationen vid Skavsta flygplats ska flyttas från ostlänken till en bibana. Något som inte glädjer Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S).

Enligt Granström borde man hålla sig till den ursprungliga planen och förlägga stationen direkt på ostlänken.

– Vi har en avsiktsförklaring med Trafikverket och Skavsta om att bygga stationen på Skavsta vid huvudbanan. Vi tycker att det är bra för Skavstas utveckling och vi är nöjda med den avsiktförklaringen. Vi ser inte att det finns skäl att ändra på det, säger han.

Men Trafikverket har ju öppnat för att det kan bli en station vid höghastighetsbanan i framtiden om det finns behov av det?

– Men några sådana garantier finns inte i de förslag som är framlagda hittills, säger Urban Granström.

Vill ha ett tåg i halvtimman

Enligt Trafikverket blir det möjligt med ett tåg i halvtimmen till Skavsta istället för ett i timmen om stationen placeras vid en bibana. Men det köper inte Urban Granström som argument.

– Det har Trafikverket hittills inte kunnat visa eller lova kommunerna konkret, och vi menar att det finns förutsättningar för att ha halvtimmestrafik även med en station på huvudbanan, säger han.

Vill inte utreda fler alternativ

Slutgiltigt beslut väntas först i januari, men Urban Granström tror inte att han kommer ändra uppfattning i frågan.

– Hittills har man inte visat varför vi ska ändra vår position. Jag tycker inte att det finns anledning att utreda fler alternativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostlänken

Mer i ämnet