Bebisen på bilden har inget med texten att göra. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bebis föddes med gråstarr – fick försenad diagnos

Publicerad

En flicka i Nyköping föddes med grå starr i ena ögat, men Inspektionen för vård och omsorg är kritisk till att det dröjde över ett halvår innan hon skickades till ögonläkare och fick sin diagnos.

Flickan undersöktes först på BB av en barnläkare som gjorde en bedömning, men tre dagar senare undersöktes flickan av en annan barnläkare som gjorde en annan bedömning.

På barnavårdscentralen reagerade man till sist på att flickan skelade och hon fick då en remiss till ögonkliniken i Nyköping. Enligt flickans mamma som anmält händelsen till IVO ska den sena operation som sedan gjordes ha lett till att flickan fått sämre syn än hon skulle ha fått om ingreppet skett snart efter födseln.

Enligt IVO bidrog hanteringen av resultatet från de olika undersökningarna till att flickan fick en försenad diagnos.

Motstridiga uppgifter

Verksamhetschefen vid barn- och ungdomskliniken skriver i ett yttrande att den första barnläkarens bedömning sannolikt var korrekt. Hen skriver också att rutinerna skärpts efter händelsen så att misstanke om gråstarr alltid ska leda till att patienten får remiss till ögonkliniken direkt istället för att undersökas ytterligare en gång.

I utredningen finns motstridiga uppgifter huruvida diagnosen var lätt att ställa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer