Akutmottagningen på Nyköpings lasarett har fått fler besök efter att primärvården blev gratis. Foto: SVT

Fortsatt högt tryck på akuten – trots fria vårdcentralbesök

Uppdaterad
Publicerad

När det för två år sedan blev gratis för sörmlänningarna att besöka vårdcentralen var förhoppningen att trycket på länets akutmottagningar skulle minska. Men så blev det inte, visar en färsk utvärdering från Region Sörmland.

Den första januari 2017 slopade landstinget, numera Region Sörmland, avgifterna i primärvården. Förhoppningen var att fler patienter med lättare åkommor skulle välja att besöka vårdcentralen istället för akuten.

Antalet akutbesök oförändrat

Och trycket på vårdcentralerna har mycket riktigt ökat. Under 2017 gjordes mer än 700 000 besök i primärvården av personer som är över 19 år. Det är en ökning med drygt 39 000 besök jämfört med året före.

Men samtidigt var antalet besök på länets akutmottagningar oförändrat under perioden, enligt utvärderingen.

– Det hade ju varit bra om det hade blivit en minskning av besöken på akuten men nu blev det inte så, säger Jonas Lindberg (Våfp), regionråd för hälso- och sjukvården.

Jonas Lindeberg (VÅFP) Foto: Love Ahlstrand

Akutmottagningen i Nyköping tog emot drygt 24 800 patienter under 2017. En ökning med 779 patienter jämfört med året före. Och den uppåtgående trenden fortsätter. Under 2018 var antalet patienter på akutmottagningen fler än 26 700.

– Man kan inte säga att det är en besvikelse eftersom befolkningen i Nyköping samtidigt har ökat, säger Karin Svalgård, chef för akuten i Nyköping.

Avgifterna ses över

Karin Svalgård tycker att sjukvården behöver bli bättre på att informera patienterna om när de ska besöka akuten och när man istället ska vända sig till sin vårdcentral.

– De som är lite mindre akut sjuka får bättre vård inom primärvården men det gäller att de vet om när de ska söka vart.

När avgifterna slopades i primärvården höjdes samtidigt priset på ett besök i specialistvården på sjukhusen till 400 kronor.

Jonas Lindeberg säger att det finns exempel där avgiftshöjningen inom specialistvården har slagit fel. Han tycker bland annat att det blivit för dyrt att besöka en specialistsjuksköterska för att få amningshjälp. Nu ses avgifterna över igen.

– Vi kommer att komma med förslag till korrigeringar, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.