Gratis vaccin kommer att erbjudas i Sörmland. Det förväntas regionfullmäktige besluta om på tisdag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gratis vaccin ska erbjudas i Sörmland mot smittsamma sjukdomar

Publicerad

Region Sörmland ska erbjuda gratis vaccination mot bland annat mässling och röda hund till alla som har ett otillräckligt skydd mot sjukdomarna. Det väntas regionfullmäktige besluta på tisdag.

Detta sedan Sveriges kommuner och regioner gått ut med en rekommendation om att avgiften bör tas bort i alla regioner. Bakgrunden är framför allt flyktingvågen från Ukraina, där Folkhälsomyndigheten bedömt att det kan finnas luckor i vaccinationstäckningen.

I Sörmland väntas gratis vaccination erbjudas samtliga med behov, och som oavsett ålder är bosatta i länet under nästa år. Då ingår även asylsökande och flyktingar enligt masskyddsdirektivet.

Det handlar om mässling, röda hund, difteri, stelkramp, polio och kikhosta.

Beräknas kosta sex miljoner

Det är oklart hur många som skulle kunna bli aktuella för vaccination. Det beräknas dock kosta regionen cirka sex miljoner kronor om tio procent av målgruppen tackar ja, enligt en grov uppskattning.

Sjukdomarna ingår i barnvaccinationsprogrammet och vaccintionstäckningen är hög i Sverige. I januari 2020 var 97 procent av landets två-åringar fullvaccinerade, enligt Sveriges kommuner och regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.