Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lärare och rektorer kämpar i sin vardag” – hör Lina Axelsson Kihlbloms tankar om oron inför besparingarna. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT/Tim Aro/SVD/TT

Grundskolan i Eskilstuna kan behöva spara 50 miljoner

Publicerad

Grundskolan i Eskilstuna kommun kan behöva spara 50 miljoner kronor 2024, något som Eskilstuna-Kuriren var först med att berätta om.

– För alla kommuner i Sverige är 2024 ett svårt år, säger skolchefen Lina Axelsson Kihlblom.

Höga räntor och höga pensionskostnader sätter käpparna i hjulet för grundskolan i Eskilstuna kommun, som kan behöva spara 50 miljoner kronor nästa år.

– Vi har jobbat med olika scenarion och ett scenario är runt den siffran, men jag har en förhoppning att det här kommer att dämpas, säger Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef vid barn- och utbildningsförvaltningen.

Exakt hur stora besparingar som kommer att krävas 2024 återstår att se, bland annat väntar man på besked om statsbidrag.

Tror på ett ljusare 2025

Lina Axelsson Kihlblom beskriver 2024 som ett år att klara av. Efter det tror hon att räntorna kommer att sjunka och pensionskostnaderna minska.

– Arbetslösheten sjunker och vi har mycket fina företagsetableringar, så jag ser fram emot 2025. Men först ska vi klara av 2024 tillsammans, även fast det blir lite turbulent, säger hon.

Hör hur Lina Axelsson Kihlblom ser på oron som besparingarna har skapat, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.