Kim Fredriksson, gruppledare för SD i Eskilstuna. Foto: SVT

SD om tidigare partikamraten: ”Obegripligt att han sitter kvar i tingsrätten”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Kim Fredriksson (SD) fick kännedom om frågetecknen kring SD-politikerns ersättningar från Eskilstuna kommun fick denne lämna alla sina partiuppdrag.

En tidigare SD-politiker i Eskilstuna misstänks för att ha fuskat med arbetsgivarintyg och fått ut stora ersättningar han inte hade rätt till.

”Ser allvarligt på det”

Kim Fredriksson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Eskilstuna, fick i december förra året kännedom om att det fanns frågetecken kring SD-politikerns ersättningar från Eskilstuna kommun.

– Jag pratade så klart med den berörde, och efter 48 timmar var vi mer eller mindre överens om att han skulle lämna partiet och alla förtroendeuppdrag han hade för partiet, säger Fredriksson.

Han välkomnar att kommunen nu går vidare med en polisanmälan mot den tidigare politikern. 

– Vi som parti ser allvarligt på det som inträffat, säger han.

Kvar som nämndeman

Den tidigare SD-politikern sitter dock kvar i tingsrätten som nämndeman, om än utan partibeteckning. 

– Det vi sa när vi skildes åt var att han skulle lämna samtliga uppdrag, och då omfattar det även tingsrätten. För mig är det obegripligt att han sitter kvar som nämndeman. Han har skrivit på papper om att lämna ifrån sig alla uppdrag, så jag förväntar mig att han kommer att lämna även det uppdraget, säger Fredriksson.

”I sinom tid”

När SVT Nyheter Sörmland når den före detta politikern, som enligt kommunen blivit polisanmäld, säger han först att han inte har några kommentarer.

– Polisutredningen får nu har sin gång, säger han.

Hur ser du på ditt uppdrag som nämndeman?

– Jag funderar på att avsäga mig det. Jag kommer att lämna in en avsägelse i sinom tid, men jag vet inte när.

Eskilstuna Kuriren var först med att berätta om misstankarna mot den tidigare SD-politikern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.