Mannen har nu fått lämna samtliga av sina politiska uppdrag. Foto: TT

Misstänkt ex-politiker lämnar uppdrag i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta SD-politiker som misstänks för att ha lurat till sig hundratusentals kronor av Eskilstuna kommun lämnar sitt uppdrag som nämndeman i tingsrätten, det uppger Eskilstuna tingsrätt i ett pressmeddelande. Mannen har sedan tidigare avsagt sig sina andra politiska uppdrag.

Mannen som hade flera politiska uppdrag för Sverigedemokraterna ska ha fuskat med sina arbetsgivarintyg och på så sätt fått ut närmare en halv miljon kronor i ersättningar som han inte hade rätt till.

Begärde själv att få lämna

I samband med att det upptäcktes lämnade mannen sina uppdrag för kommunen men satt kvar som nämndeman i tingsrätten. Nu står det klart att han lämnar även det uppdraget.

– Han har begärt det själv. Han skrev till oss på dagen igår och meddelade att han ville entledigas, säger Per Lennerbrant, chef vid Eskilstuna tingsrätt.

Skulle inlett ärende mot mannen

Hade mannen inte själv valt att gå hade tingsrätten själva inlett ett ärende om att entlediga honom.

– Vi skrev till honom och meddelade honom det, säger Per Lennerbrant.

Hade han kunnat sitta kvar medan en sådan utredning pågick?

– Jag har svårt att se det, det är viktigt att de som sitter i rätten har allmänhetens förtroende.

Kan skada förtroendet

Per Lennerbrant säger att man ser allvarligt på misstankarna mot mannen.

– Om det som står om honom stämmer har han troligen begått brott, det är naturligtvis mycket allvarligt. Det skadar förtroendet för den dömande verksamheten.

Tingsrätten ska nu gå igenom sina register för att se om det finns något misstänkt med mannens ansökning om ersättning för förlorad arbetsinkomst  hos dem. Beroende på vad man hittar kan det bli aktuellt med en egen polisanmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.