Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur torghuset ska se ut och hör katrineholmarna Abukar Mohamed Ali och Natalia Jansson berätta vad de tänker om ett hus på Stortorget. Foto: SVT, White arkitekter

Guldhuset blir grönt – se nya modellen av torghuset i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Vitt och grönt ska det omdebatterade huset på Stortorget i Katrineholm bli, och det som i folkmun kallats för Guldhuset är snart ett minne blott. Enligt det nya förslaget blir huset också 3,5 meter lägre och ska byggas i andra material.

Redan 2010 kom planerna på att Stortorget skulle göras om och sedan tio år tillbaka har processerna varit igång. Det hus som först skulle byggas, det som kommit att kallas för guldhuset, visade sig vara för dyrt.

40 lägenheter

Förslaget har nu gjorts om och enligt kommunen har man vägt in synpynkter från både katrineholmare och länsstyrelsen. Under tisdagen presenterade de en ny modell av huset. Byggnaden kommer rymma cirka 40 stycken bostäder och ha plats för butiker och restauranger på bottenplan. 

– Det vi adderar är en möjlighet att skapa mer liv och rörelse på torget för vi får förhoppningsvis restauranger och kaféer  i bottenplan, på en södersida som egentligen inte finns på torget i dag, säger Johan Söderberg (S) kommunstyrelsens ordförande.

Katrineholmarnas vardagsrum

Johan Söderberg (S) vill att torget ska bli katrineholmarnas vardagsrum, något Joha Frondelius (KD) också vill. Men han tror att man skapar det på ett annat sätt.

– Vi vill öppna upp för att barnen ska få större utrymme. Man kan lägga en konstis här, så att det finns möjlighet att åka skridskor året runt. Vi har gräsytor här, det finns hur mycket som helst att göra, säger Joha Frondelius (KD) ledamot kommunstyrelsen.

Beslut om det nya husförslaget ska fattas i kommunfullmäktige 27 februari nästa år. Om det går igenom kan det första spadtaget tas i slutet av 2023.

I klippet hör du vad katrineholmarna Abukar Mohamed Ali och Natalia Jansson tycker om ett hus på torget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.