Tre skarpladdade pistoler hittades i en påse i trapphuset när polisen gjorde tillslaget. De nu åtalade männen greps i närheten och polis och åklagare tror att de skulle hämta vapnen för att använda dem samma dag. Foto: Polisen

Pistoler hittades i trapphus – tre misstänkt gängkriminella åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas tre unga män för synnerligen grovt vapenbrott efter att polisen i april gjorde ett tillslag i ett flerfamiljshus i Eskilstuna.

De misstänkta är 16, 19 och 24 år gamla, och kända av polisen sedan tidigare. Enligt åklagaren ska vapnen ha hanterats inom ramen för ett kriminellt nätverk.

Polisen beslagtog tre halvautomatiska pistoler i fastighetens trapphus. Ett av vapnen var en tårgaspistol som byggts om till ett skarpt skjutvapen.

Skulle användas

Kammaråklagare Gabriel Frosteby tror att de misstänkta skulle hämta pistolerna för att sedan använda dem samma dag.  

– De grips tillsammans i närheten av vapnen som var skarpladdade, de hade med sig maskering och avsaknad av telefoner och id-handlingar, säger Gabriel Frosteby.

Enligt utredningen kan en ung man som bor i fastigheten ha varit måltavla.

Hade maskering

Handskarna och halsdukarna som de misstänkta ska ha haft för att maskera sig och inte lämna spår på vapnen beslagtogs. En av de misstänktas DNA har dock hittats på en av pistolerna.

De misstänkta förnekar brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.